Peki - pekarska oprema in slaščičarska oprema
Peki trgovine tudi v Ljubljani, Mariboru in Ajdovščini

JESENSKA SLADICA V KOZARCU: VANILIJEVA KREMA, HRUŠKE, DROBLJENEC (CRUMBLE) - Rudolfova malca

Datum: 23-10-2024

Jesenska sladica v kozarcu je tokrat pripravljena iz božanske kombinacije praženih hrušk, svilnate vanilijeve kreme in cimetovega drobljenca. Za piko na i poskrbi dekoracija iz lešnikov in karamele. Top sladica letošnje jeseni, ki jo enostavno morate poskusiti. Preverite spodnji recept in VIDEO z nekaj utrinki priprave te božanske sladice.

Jesenska sladica v kozarcu: vanilijeva krema, hruške, drobljenec - Rudolfova malca

 

SESTAVINE:

HRUŠKOV NADEV:
  • 4 hruške srednje velikosti
  • 1 rezina masla (40 g)
  • 1 žlica trsnega sladkorja
  • vanilijev ekstrakt
  • sok polovice pomaranče ali limone
VANILIJEVA KREMA:
  • 400 ml mleka
  • 100 ml sladke smetane
  • 1 žlica pomarančnega likerja (lahko nadomestimo z rumom ali izpustimo)
  • 5 rumenjakov
  • 70 g sladkorja
  • 1 vanilijev strok
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 50 g koruznega škroba
  • 50 g masla
  • 150 ml sladke smetane (stepene)
DROBLJENEC:
DEKORACIJA:
  • lešniki
  • 4 žlice sladkorja (za karamel)
  • po želji izpustimo karamelne laske in jih nadomestimo s karamelnim prelivom – Domačo karamelo, klasik – Rudolfova malca

POSTOPEK:

HRUŠKOV NADEV:
  1. Hruške olupimo (ni nujno) in narežemo na kocke ter prelijemo z limoninim sokom.
  2. V kozici stopimo maslo in na njem pražimo hruške s trsnim sladkorjem (cca. 5-10 minut), da se nekoliko zmehčajo in da večina tekočine (od hrušk) izhlapi. Nadev bo še vseeno nekoliko tekoč (ko bo vroč) zaradi stopljenega masla, a ko se ohladi, bo konsistenca ravno prava.
  3. Nadev damo na stran, da se ohladi.
VANILIJEVA KREMA:
  1. Vanilijev strok prerežemo po dolžini in iz njega izdolbemo semena. Semena bomo uporabili, strok pa dodamo v naš domač vanilijev ekstrakt– tako ničesar ne zavržemo in izkoristimo celo vanilijo.
  2. V posodi razžvrkljamo rumenjake.
  3. Dodamo sladkor, vanilijev ekstrakt in semena iz stroka in z metlico premešamo.
  4. Dodamo še škrob in še enkrat dobro premešamo, da se grudice razpustijo.
  5. V lončku ali kozici segrejemo mleko, liker in smetano. Med segrevanjem večkrat premešamo.
  6. Segrevamo do vretja (ko se ob robu lonca začnejo delati mehurčki) – vendar odstavimo, preden zavre!
  7. Približno 1/3 mešanice vročega mleka in smetane prelijemo v posodo z jajci in vse skupaj dobro premešamo.
  8. Nato vroče mleko s smetano zopet pristavimo na nizek ogenj in notri počasi vlivamo zmes iz jajc, medtem ves čas mešamo z metlico.
  9. Vse skupaj kuhamo še kakšnih 5 minut, da se krema zgosti.
  10. Kremo nato odstavimo z ognja in jo takoj prelijemo v drugo posodo. Dodamo še maslo in ga vmešamo, da dobimo enotno kremo, ki jo nato pokrijemo s folijo – folija naj se dotika kreme.
  11. Pustimo, da se krema ohladi v hladilniku. Najhitreje se bo ohladila, če izberemo posodo s čim večjo površino, lahko pa jo damo tudi na pladenj/pekač, da pridobimo čim večjo površino – pomembno je le, da jo pokrijemo s folijo, da se ne naredi skorjica.
  12. Nato dodamo stepeno sladko smetano – vmešamo jo z metlico ali ročnim mikserjem. Vanilijeva krema je pripravljena.
DEKORACIJA:
  1. Sladkor damo v ponev ali kozico. Razporedimo ga po celem dnu posode.
  2. Kuhamo ga na srednjem ognju, da se stopi v karamel. Karamel kuhamo, da dobi bronasto-rjavo barvo (ne predolgo, da se ne zažge).
  3. Ko je pripravljen, ga odstavimo.
  4. Z vilicami nato vlečemo laske, ki se kar v zraku začnejo trditi.
  5. Shranimo jih na pekač s peki papirjem in jih damo na sladico tik pred postrežbo (v hladilniku se zaradi vlage (kondenza) laski lahko hitro stopijo).
SESTAVLJANJE SLADICE:
  1. Ko imamo pripravljene vse komponente, je sestavljanje sladice čisto enostavno.
  2. Na dno kozarčkov nadevamo hruškov nadev. Nadaljujemo z vanilijevo kremo (najlažje bo, da jo nabrizgamo z dresirno vrečko). Sladico zaključimo z drobljencem, ki ga posujemo po vanilijevi kremi. Za piko na i sladici dodamo karamelno dekoracijo ter druge elemente po želji (lešnike/mandlje/mandljeve lističe/suho hruško ipd.).

Slastna jesenska sladica v kozarcu je pripravljena! Komaj čakam, da jo preizkusite in da tudi vam pričara toplo in nostalgično jesensko idilo.

 

« Seznam novic

 

Spletna stran peki.si uporablja piškotke. Nujne, ki so potrebni za nemoteno delovanje spletne strani, smo že naložili. Veseli bomo če nam dovolite, da naložimo tudi funkcionalne, analitične in oglaševalske piškotke.
Več informacij o piškotkih najdete tukaj.